Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

 Η φροντίδα της κιθάρας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αντοχή και τη μακροζωία του οργάνου.

 Σκάφος κιθάρας: Για να καθαρίσουμε το σκάφος   χρησιμοποιούμε ένα απαλό στεγνό πανί ( υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πανάκια),επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια ειδικά υγρά γυαλιστικά σε μορφή σπρέι ή κρέμας που κυκλοφορούν στην αγορά, που εκτός από το αποτελεσματικό καθάρισμα των βερνικιών, μας προσφέρουν και προστασία.

Σκληρά σε υφή πανάκια ή χαρτί πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν μικρές γρατζουνιές στα  λούστρα , όπως επίσης και καθαριστικά  που περιέχουν αλκοόλ, κιτρικό οξύ και βινύλιο, μπορούν να βλάψουν το φινίρισμα.
 
Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν να καθαρίζεται η κιθάρα και οι χορδές  μετά το τέλος της συντήρησης και πριν την αποθήκευση.
 
Ταστιέρα:  Με τη συνεχή χρήση της κιθάρας, ο ιδρώτας των χεριών δημιουργεί πουρί το οποίο κατακάθεται πάνω στην ταστιέρα.
 
Είναι απαραίτητο  να καθαρίζουμε την ταστιέρα τουλάχιστον όποτε αλλάζουμε χορδές .
Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις όπως π.χ. το λεμονέλαιο
 
Βγάζουμε τις χορδές απλώνουμε το λεμονελαιο με ένα πανάκι και τρίβουμε έως ότου αφαιρεθεί εντελώς το πουρί που έχει μαζευτεί.
 
Μετά τον καθαρισμό ,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες  ειδικές κρέμες με θρεπτικά συστατικά για το ξύλο ,συντηρώντας και διατηρώντας το ξύλο της ταστιέρας μας φρέσκο και συμπαγές .
 
Είναι  καλό να πλένουμε τα χέρια μας πριν χρησιμοποιήσουμε την κιθάρα μας ώστε να περιορίσουμε τα πουρί που κατακάθεται στην ταστιέρα,  δίνοντας έτσι  και περισσότερο χρόνο ζωής στις χορδές μας
 
Κλειδιά: Τα κλειδιά της κιθάρας είναι το τμήμα που χρειάζεται τη μικρότερη συντήρηση.
Τα κλειδιά κλειστού τύπου έχουν λιπανθεί από τον κατασκευαστή και δεν χρειάζονται λίπανση , τα ανοιχτού τύπου όμως χρειάζονται λίπανση με γράσο μία φορά στα δύο χρόνια εξαρτάται από τη χρήση της κιθάρας.
 
 Η κλασσική κιθάρα είναι κατασκευασμένη από λεπτά φύλλα ξύλου κολλημένα με κόλλα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην υπερβολική ζέστη και υγρασία.
Μην εκθέτετε την κιθάρα σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας. Απότομη άνοδος της θερμοκρασίας ή της υγρασίας μπορεί να προκαλέσει απότομη διαστολή στο ξύλο της κιθάρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρωγμές στις ενώσεις της και στο ξύλο.
Σε περίπτωση που η κιθάρα εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , αφήστε τη να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη θήκη της. Αυτό βοηθάει το όργανο να εγκλιματιστεί στη σωστή θερμοκρασία με αργό ρυθμό, μειώνοντας τη πιθανότητα να υπάρξουν ρωγμές στο ξύλο και το φινίρισμά της.
Προτείνουμε να αποθηκεύεται την κιθάρα σας στη θήκη της όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, καθώς η υγρασία είναι ευκολότερο να ελεγχθεί στο περιορισμένο χώρο της θήκης. Μην χαλαρώνεται τις χορδές μετά τη χρήση ,εκτός  αν δεν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε  το όργανο για παραπάνω από ένα μήνα ,καθώς το διαρκές σφίξιμο και χαλάρωμα των χορδών καταστρέφει τον ήχο τους.
Αν μεταφέρετε τη κιθάρα σας με αυτοκίνητο ,αποφύγετε να την αφήσετε στο πορτμπαγκάζ καθώς κινδυνεύει από την υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε την στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μέσα στη θήκη της.
Γενικά είναι κανόνας, ότι ένα ξύλινο μουσικό όργανο δεν πρέπει να βρίσκεται ποτέ κοντά σε πηγή θερμότητας  (π.χ καλοριφέρ-τζάκι- ήλιο) και σε ακραίες συνθήκες υγρασίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: