Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τι κάνει ακριβή μια κλασική κιθάρα (τα ξύλα)

  
Για την κατασκευή της κλασσικής κιθάρας χρησιμοποιούνται αρκετά είδη ξύλων,όπως
  

 Το Ελατο εχει ανοιχτό κίτρινο  χρώμα , και  σχετικά μεγάλη πυκνότητα, προσφέρει πολύ καλή προβολή στον ήχο με πολύ καθαρές και στακάτες  χαμηλές και υψηλές συχνότητες  (μπάσα και πρίμα).  
Συνήθως χρησιμοποιείται έλατο από τη Γερμανία,  Καναδά και  Ιαπωνία ,και μεγάλο του πλεονέκτημα θεωρείται ότι με την πάροδο του χρόνου και την ωρίμανσή του, ωριμάζει και ο ήχος της κιθάρας.
 
 
Ο Κέδρος εχει Σκούρο καφέ  χρώμα, με μεγαλύτερη πυκνότητα από το έλατο.Έχει πιο ζεστό, μπάσο και πιο άμεσο ήχο από το έλατο
Και ο κέδρος ωριμάζει με το χρόνο, αλλά η αλλαγή στη ποιότητα του ήχου είναι μικρότερη από του έλατου. Χρησιμοποιείται περισσότερο σε Ισπανικές κιθάρες
 

Για το πίσω καπάκι και τα πλαϊνά χρησιμοποιούνται κυρίως το μαόνι και η τριανταφυλλιά.
Το Μαόνι εχει κόκκινο-καφέ  χρώμα, είναι πολύ ελαφρύ ξύλο, και προσφέρει άψογο ζύγισμα στο όργανο.
Προσφέρει ένα ισορροπημένο άκουσμα με πολύ καθαρές μεσαίες συχνότητες, αέρινα πρίμα και καλή προβολή στον ήχο.
Συνήθως χρησιμοποιείται μαόνι από την Αμερική, την Κούβα και την Αφρική.
 
 
Η Τριανταφυλλιά εχει σκούρο καφέ  χρώμα, είναι βαρύτερο και ακριβότερο ξύλο από το μαόνι.και
εχει άκουσμα με πολύ  λαμπρά πρίμα και πολύ γεμάτα και σταθερά μπάσα.
Χρησιμοποιείται στις περισσότερες ακριβές κλασσικές κιθάρες, και έχει προέλευση από την Ινδία και τα ακριβότερα κομμάτια από τη Βραζιλία.
 
  
Για το μπράτσο της κλασσικής κιθάρας στη συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται μαόνι, λόγω του χαμηλού βάρους του και της μεγάλης αντοχής του, αφού προσφέρει σταθερά μπράτσα με πολύ καλή απορρόφηση της τάσης των χορδών. Σε φτηνά όργανα χρησιμοποιείται και μία φθηνότερη ποικιλία του ,το Νατο με περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά σε χαμηλότερη τιμή.


Για την ταστιέρα χρησιμοποιούνται τριανταφυλλιά και σε ακριβότερα όργανα έβενος.
 Τριανταφυλλιά:Λόγω της μεγάλης πυκνότητας της προσφέρει πολύ καλή αίσθηση στο παίξιμο και αρκετά σταθερά μπράτσα. Χρησιμοποιείται σε κιθάρες της μεσαίας κατηγορίας τιμής ίσως και λίγο ακριβότερες.
 
Έβενος: Μαύρο χρώμα ,θεωρείται το καλύτερο ξύλο για την ταστιέρα της κλασσικής κιθάρας, λόγω της μεγάλης πυκνότητας και σκληρότητας του. Προσφέρει άψογη αίσθηση στο παίξιμο και τις σταθερότερες ταστιέρες για την κλασσική κιθάρα. Χρησιμοποιείται σε όργανα υψηλής τιμής και ποιότητας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: